Friday, February 15, 2008

Sõjavägi


Kui vanaisa sai 18. aastaseks siis leeriti ta Jõhvi kirikus, Lutheri koguduses. Ta oli süva usklik inimene. Ta ei tahtnud kellelegi halba ja oli kõige abivalmim inimene, keda ma kunagi tundnud olen.

When grandpa got 18 years old he got confirmationed in the church of Jõhvi. He was deeply religious. He didn't do anybody no harm and he was the most helpful man i have ever knowned.

1951. aastal läks Lembit sõjaväkke, Arhengelski metsa. Esialgu oli ta jalaväes. Ta oli pisikest kasvu ja mitte just kõige vastupidavam. Ta rääkis kunagi oma lastele, et ühel päeval, kui nad metsas hommikujooksu tegid oli ta teistest maha jäänud. Ta eksles metsas tükkaega, ronis siis puu otsa, et kaugemale näha ja avastas,et oli baasist vaid mõne meetri kaugusel. Mets oli lihtsalt liiga tihe,et kohta ära tunda. Peale kaht aastat Venemaal toodi ta tagasi Eestisse, kus uueks baasiks sai Jõelähtme. Seal veetis ta veel ühe aasta ja sellega ka sõjavägi lõppes. Küsisin oma vanatädidelt, et kas venesõjavägi muutis vanaisa palju. Nemad hakkasid naerma ja ütlesid, et vanasti ei tohtinud kurta ning enne minekut andsis kõik poisid vande, et ei räägi seal toimuvast mitte kellelegi, mitte kunagi. Aga niipalju nad ütlesid, et eks ta tõsisemaks muutus, kuid ega tema heatahtlik süda ei kadunud kuskile.

In 1951. he joined the army in the forests of
Arhengelsk. First he was in infantry. He was short and not very durable. One day, when they did the morning run in the forest he was left behind and he got lost. Then he climbed up on a tree and to see farther and he discovered that the billet was only few meters down hill. The forest was just to thick to see. After two years in Russia, they sent him back for one year to Estonia and his new billet was in Jõelähtme. I asked from my great aunts if Lembit changed a lot after the army. The started laughing and said that in the olden days it was not write to complain and before going all the boys gave their word that they don't tell anybody what is going on in the billet. My aunts just said that he was more serious but hes good heart stayed the same.

Minu vanaisa






No comments: